Skip to content

HEEMTUIN

De heemtuin Zaandam bestaat sinds 1955. In dat jaar werden er werkzaamheden uitgevoerd in het Burgemeester In ’t Veldpark waarbij per ongeluk een deltavormig stukje moeras onstond. De gemeente besloot dat dit stukje terrein zeer geschikt was om een heemtuin aan te leggen. En dat hadden ze heel goed gezien!

Sinds dat jaar zijn er meerdere beheerders geweest die allemaal hun eigen stempel op de heemtuin hebben gedrukt. Op dit moment is Jeroen Buijs de beheerder. Hij heeft ervoor gezorgd dat de heemtuin een plek is gebleven volop inheemse flora en fauna. In 2020 is een boekje verschenen dat de historie uitgebreid beschrijft: 65 jaar Heemtuin Zaandam

Jaarlijks komen er tussen de 20 en 30 duizend bezoekers naar de heemtuin. Vooral wanneer de tuin tijdens de Sprookjestuin in sprookjessferen wordtomgetoverd, kan het er gezellig druk zijn! Groepen uit het basisonderwijs reserveren jaarlijks tientallen excursies door de heemtuin.

De tuin toont wilde planten uit verschillende delen van Nederland. Het beheer is gericht op inheemse flora. Er zijn kronkelige paadjes en spannende doorkijkjes. Er is een vijver, bijenstal en een interessant aquarium. In het voorjaar kun je stekjes van wilde planten kopen om in je eigen tuin te planten. Wanneer er activiteiten worden georganiseerd, is ook de gezellige theetuin geopend.