Skip to content

EDUCATIE INFORMATIE

Aanbod van onze educatie

Het ZNMC wil kinderen liefde en bewondering bijbrengen voor natuur en milieu. Om dat te bereiken, verzorgen wij lessen en excursies voor alle groepen van het basisonderwijs. We willen in de toekomst ook vaker lessen aanbieden voor scholen uit het voortgezet onderwijs.

Lescentrum/Natuurmusem
Elk jaar bieden we drie wisselexposities aan, die afwisselend voor de onder-, midden- en bovenbouw bestemd zijn. In het huidige schooljaar bieden we de volgende exposities aan:
– Kriebelbeestjes (onderbouw)
– Dino’s (middenbouw)
– Kleed-je-goed (bovenbouw)

Stadsboerderij Darwinpark
Ook de Stadsboerderij maakt deel uit van onze stichting. Hier kunnen kinderen kennis maken met de dieren én het leven op een boerderij. Jaarlijks worden hier de volgende lessen verzorgd:
– Afval Race (bovenbouw)
– Boter, kaas en eieren (groep 3 en 4)
– Op bezoek bij Tante Clara (groep 1 en 2)
– Op avontuur met Tante Clara (hele onderbouw)

Heemtuin Zaandam
Vlakbij het ziekenhuis ligt onze groene Oase, de heemtuin. Hier kunnen kinderen uit groep 5 of 6 een speurtocht volgen. Tijdens deze excursie leren ze van alles over de dieren en planten van onze heemtuin.

Op schoollocatie
Medewerkers van het ZNMC komen ook langs op scholen om een les te verzorgen. Voor groep 3 en 4 bieden wij de les “Zoeken in de herfst aan” en voor groep 5 en 6 “Stoepleven”. In beide lessen krijgen kinderen een beter beeld van de natuur rondom hun school.

Veenweide
In samenwerking met Staatsbosbeheer verzorgen we ook vaartochten door het Oostzanerveld en het Guisveld. Tijdens deze excursies leren kinderen over de vogels en de planten in dit prachtige natuurgebied. Deze vaartochten zijn bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8.

Leskisten
Behalve dat wij lessen geven en excursies verzorgen, kunnen scholen ook leskisten bij ons lenen. Voor elke groep hebben we geschikte leermiddelen:
• Kabouterpad (groep 1 en 2)
• Bodemdiertjes (groep 1 t/m 4)
• Slootdiertjes (groep 1 t/m 6)
• Ontdek-je-park (groep 5 en 6)
• Papier maken (groep 5 en 6)
• Zintuigen (groep 5 en 6)
• Textiel (groep 5 t/m 8)
• Bewegen (groep 7 en 8)
• Waterkwaliteit (groep 7 en 8)

Natuur in de klas
Je kunt ook de natuur in de klas halen. Dat doe je bijvoorbeeld door in het najaar een paddenstoelenpakket bij ons te bestellen. Of je kunt een kweekkast bij ons huren. In het najaar en in de winter kunnen we die vullen met wandelende takken – kinderen zijn er gek op! En in de lente/zomer kunnen scholen er vlinders in laten opgroeien.

Jaaroverzicht
Elk jaar sturen wij aan het begin van het schooljaar een jaaraanbod aan alle scholen in de Zaanstreek en omgeving. Via het inschrijfformulier kunnen scholen zich direct daarna aanmelden voor de lessen. De uiteindelijke inschrijving gebeurt digitaal. Wilt u ook het aanbod ontvangen, meld u dan aan via info@znmc.nl.