Skip to content

25 jaar Jan!

25 jaar Jan!

Jan Renes werd geboren in Leiden en bracht daarna zijn jeugd door in het kleine Twentse Markelo. Daarna studeerde en werkte hij een jaar of vijftien in Zwolle. Vlak voor de eeuwwisseling vertrok Jan naar het “wilde westen” en werd hij beheerder op Stadsboerderij Darwinpark. Inmiddels is hij dat dus alweer 25 jaar!
Er is in die periode veel gebeurd. Er zijn dieren vertrokken (de hertjes) en bijgekomen (kalfjes, kune kune-varkens). Verder is er een natuurspeelplaats gerealiseerd, wat ervoor gezorgd heeft dat het aantal bezoekers aanzienlijk is gestegen. Tegenwoordig komen er jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers naar de Stadsboerderij.
Jan vindt het werk nog steeds ontzettend leuk. Hij geniet van het contact met ‘zijn’ dieren en ‘zijn’ bezoekers. Over een paar jaar mag hij met pensioen, maar wat hem betreft blijft hij hier nog twintig jaar! Hij is gek op de diversiteit van de wijk en noemt Stadsboerderij Darwinpark ‘een van de best geslaagde integratieprojecten’ van Zaanstad.
Jan had in het begin nog wel eens heimwee naar Markelo, maar tegenwoordig voelt hij zich stiekem een echte Zaankanter. We vierden afgelopen woensdag het 25-jarige jubileum van Jan met medewerkers en familie van Jan (zie foto).