Het is al langer bekend dat het niet goed gaat met de biodiversiteit. Veel soorten verdwijnen of nemen enorm af in aantal. Dat geldt bijvoorbeeld voor insecten, waarvan de totale biomassa in enkele decennia met 75% is afgenomen. Sommige mensen denken misschien dat een afname van insecten “wel prettig” is, maar die realiseren niet dat veel insecten een belangrijke rol spelen in de voedselkringloop (behalve de bijen, zijn veel andere insecten ook perfecte bestuivers en vaak essentieel voedsel voor vogels en andere dieren).
Er kwam daarom bijzonder goed nieuws van de schooltuinen. Tom Kisjes (oud-directeur, en tegenwoordig enthousiast vrijwilliger van het ZNMC) meldde dat hij in 2023 grote witte larven aantrof in de composthoop. Een jaar later zijn deze larven “uitgeslopen” en blijken het neushoornkevers te zijn. De neushoornkever is een van de grootste insecten in Nederland en tamelijk zeldzaam. De kever komt nog wel in Nederland voor, vooral in composthopen van volkstuincomplexen, maar meestal niet in zulke grote aantallen als nu op de schooltuinen. Wij zijn er dus trots op en blij mee. En wie goed kijkt, ziet dat het ook een prachtig diertje is!
Sprankelende sprookjestuin
De 2024-editie van de Sprookjestuin was een zeer succesvolle. Het was schitterend weer: de temperatuur was prima en er vielen in de hele week slechts een paar druppeltjes regen. Rond de 1500 betalende bezoekers mochten we ontvangen. Aangezien volwassenen niet hoefden te betalen, denken we dat meer dan 3000 mensen de tuin uiteindelijk hebben bezocht. Dat kan natuurlijk niet zonder de zeer hard werkende beheerder Jeroen Buijs en de vele enthousiaste vrijwilligers die hem geholpen hebben. We kijken vol plezier terug op de vijf sprookjesachtige dagen.
Op 14 december kun je in de heemtuin terecht voor het kerstfeest. Ook altijd een aanrader!